Kolorowy superfood - antocyjany + przepis na ekstrakt
Jaki jest wasz ulubiony kolor? Bo mój antocyjanowy. A może powinnam powiedzieć - kwaśnoantocyjanowy, bo antocyjany występują w różnych kolorach, w zależności m.in. od PH rośliny.
Ale po kolei.
🍓Antocyjany to grupa organicznych związków chemicznych - naturalny barwnik występujący najczęściej w owocach lub kwiatach.
🍇To im czerwone wino zawdzięcza swoją barwę i sławę trunku przedłużajacego młodość. Sława ta została nieco naciągnięta przez francuskich marketingowców - kwasik z porzeczek lub nasze rodzime owoce jedzone na surowo dużo lepiej spełniają tę funkcję. Są to m.in.maliny, jagody, porzeczki, winogrona, jeżyny, aronia, truskawki.
🫐Antocyjany to świetne przeciwutleniacze (minimalizują skutki stresu oksydacyjnego). Hamują procesy odpowiedzialne za degradację włókien tkanki łącznej, opóźniają też inne procesy starzenia, działają przeciwalergicznie, poprawiają krążenie, mają działanie antynowotworowe.
🍒Ekstrakty antocyjanowe to niezbędny składnik moich kosmetyków - zarówno kremów do twarzy, jak tych i na stawy lub odczyny alergiczne, obecne są w odżywkach do włosów i pastach do zębów.
🍆Ekstrakty wykonuję w formie glicerydów, octów, fermentowanych lemoniad, kompotów, szampanów lub mieszanek z kwasem mlekowym (ostatni tylko do odżywek lub szamponów).
Gliceryd antocyjanowy
Żeby wykorzystać najlepiej właściwości antocyjanów w kosmetyce naturalnej, warto zrobić gliceryd. Jest to szybki, tani i łatwy sposób, który przy okazji wykorzystuje maksimum wartości odżywczych. Taki gliceryd to eliksir młodości - ujędrnia, odżywia i rozświetla cerę. Poza tym, jak każdy antyoksydant, przyspiesza porost włosów. No i nadaje pięknego koloru - a to w przypadku naturalnych kosmetyków bardzo duży walor!
JAK SZYBKO ZROBIĆ EKSTRAKT ANTOCYJANOWY?
Owoce antocyjanowe (np. porzeczki) rozgniatam w moździerzu. Przekładam do słoika i zalewam lekko rozwodnioną gliceryną (5 części gliceryny na 1 część wody, np. 500 g gliceryny i 100 g wody).
I gotowe! Dodawać do kremów, szamponów, jako dodatek do scrubu na boskie nóżki. Lub po prostu otwierać zimą i teleportować się do lata - ten gliceryd to wspaniały utrwalacz zapachu owoców.
Komentarze
Prześlij komentarz