Fermentowana lemoniada z bąbelkami - smaczne i zdrowie orzeźwienie



    Koncept fermentowanej lemoniady, zwanej też Kwasikem podpatrzyłam u Ani. Nie wyobrażam sobie teraz bez niej lata. W sezonie bez przerwy fermentują się u mnie po 3 wielkie słoje pełne nastawu na lemoniadę - to przepyszny i naturalny izotonik, nic tak skutecznie nie gasi pragnienia. A przy tym jest ultrazdrowa. Prócz antocyjanów, przyjmujemy z nią ogromne ilości zdrowych bakterii - w końcu to fermencik. A ja do tych bakterii mam słabość szczególną, bo ci mali przyjaciele mają zbawienny wpływ na nasze jelita, a co za tym idzie, na nasz mózg, psychikę, funkcje poznawcze - no po prostu robią z nas lepszych ludzi! 

    Taka lemoniada to też wspaniały recykling półmartwych(ale nie spleśniałych) owoców  - dostają w niej nowe życie. Wręcz ujawniają tu swój ukryty potencjał - świeże owoce nie dadzą takiego fajnego efektu gazowania jak te podfermentowane:)


PRZEPIS NA FERMENTOWANĄ LEMONIADĘ (AKA KWASIK)

Przygotuj:

- duży słoik

- słodzik (u mnie miód, ale można równie dobrze użyć cukru)

- owoce antocyjanowe - szczególnie smaczna wychodzi z truskawek lub porzeczek 

- woda

- gaza / ręcznik papierowy + gumka recepturka

- opcjonalnie jakiś starter, np.łyżka octu fermentowanego, IDEALNIE sprawdzą się też podfermentowane, ale nie spleśniałe owoce. Można używać też kilkakrotnie już przerobionego nastawu i dodawać tylko świeżych owoców.

Kwasiki z truskawką i kwiatami bzu - zdjęcie z warsztatów w Zielarni Pienińskiej. 


1. Umieść w słoiku owoce - im więcej tym lepiej, min. 10% zawartości.

2. Dodaj cukru / miodu w zależności od ilości wody, którą chcesz dodać. Moje proporcje to łyżka cukru/ miodu na 500 ml (= 2 szklanki) wody.

3. Zalej owoce i cukier wodą, wymieszaj, słoik przykryj gazą / ręcznikiem papierowym. 

4. Doglądaj. W zależności od temperatury pomieszczenia i użytego startera, lemoniada będzie się robić 1 - 3 dni. Próbuj i oceniaj, jaki smak najbardziej Ci odpowiada. 

5. Następnie przelej lemoniadę do butelek i przełóż do lodówki - tam zyska trochę bąbelków i wierzcie mi - schłodzona smakuje najlepiej!!








Komentarze

Popularne posty

instagram @klaudia.herbalizm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © HERBALIZM